Akupedia:Akupunktur

Bu sayfanın onaylanmış revizyonudur; en son revizyon değildir. En son sürümü görüntüleyin.

Özetle akupunktur,

Vücut içerisindeki sistemlerin ve vücudun deri üzerindeki veya kasların arasındaki noktalar yardımıyla, iğne veya lazer gibi ilaç içermeyen bir yöntemle uyarılarak rahatsızlıkların tedavi edilmesini içeren bir sağaltım yöntemidir. Diğer bir ifadeyle; tecrübeli, hassas ellerle bulunabilen ya da hassas cihazlar yardımıyla ölçülebilen vücuttaki enerji yuvalarına, salt iğne batırmakla yapılan uyarıların tedavi amaçlı kullanılmasıdır. Kullanılan iğneler çelik, altın ya da gümüş olabileceği gibi, deri altı dokulara ulaşabilen lazer ışınları da tedavide kullanılmaktadır.

Akupunktur noktalarında oluşturulan uyarıların kaç yolla etkisi olmaktadır?

Birincisi, doğrudan etki; problemli bölgenin yakınına batırılan iğneler yardımıyla elde edilir. İkincisi, uzak etki; kas zarları gibi elektiriği kolay ileten yüzeyler yardımıyla uzaktaki bölgeye ulaşılır. daha kalıcı bir etki elde edilir. Üçüncüsü, yine uzak noktalar yardımıyla ve sinir yollarıyla beyin üzerinden ilgili organa ulaşılır. Bu tedavide oldukça karmaşık ve ciddi etkiler elde edilir. Tedavi sonucu hemen daima kalıcıdır. Kulak akupunkturu bunun en seçkin örneğidir.

Akupunktur uygulamasında kullanılan diğer yöntemler nelerdir?

Moxa, oldukça eski dönemlerden beri noktaların yalnızca uyarılması için kullanılan bir yöntemdir. Günümüzde altın ve gümüş iğnelerin yerini ‘elektro-akupunktur', noktanın ısıtılmasına dayalı ‘moxa' yönteminin yerini ise ‘lazer akupunktur' almış gibi görünmektedir.

Uygulamada başarı için neler gereklidir?

Birincisi, akupunkturda her bir nokta alfabenin harfleri gibidir. Doğru tedavi için noktaların uyumlu birlikteliğine ihtiyacımız vardır. yalnızca kulakta 200'ü aşkın noktanın bulunduğu göz önüne alınacak olursa, akupunkturda hastalığa özgün nokta grupları değil, hastaya özgün nokta kombinasyonunun bulunması gerekliliği ve imkanı rahatlıkla anlaşılabilir. İkincisi tanı yöntemlerinin doğruluğudur. Bunun için, hem modern tıp yaklaşımlarına, hem de geleneksel akupunktur yöntemlerinin tarifinde yer alan tanı yöntemlerine hakim bir zihin gereklidir.

Yani, başarılı sonuç için her hastalığa, hatta her hastaya özgün doğru noktaların doğru seanslarda kullanılması şarttır.

Referanslar

Dr. Özaytürk

Alt başlıklar:

1. Vücut akupunkturu

2. Kulak akupunkturu

3. Akupunkturun Temel Kavramları

4. Hastalıklar ve Tedavileri

5. Akupunktur Tedavisinde Kullanılan Cihazlar

6. Akupunkturla Tedavi Yöntemleri

Kaynakça

1. http://akuterapist.com/index.php?s=akupunktur&ana=true