Yardım:İçindekiler

Hasekom (Mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 22:41, 22 Mayıs 2012 tarihli sürüm $7

(fark) ← Önceki hâli | Onaylanan düzeltme (fark) | En güncel hâli (fark) | Sonraki hâli → (fark)
Hasekom (Mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 22:41, 22 Mayıs 2012 tarihli sürüm $7

(fark) ← Önceki hâli | Onaylanan düzeltme (fark) | En güncel hâli (fark) | Sonraki hâli → (fark)

BağlantılarDeğiştir

İç bağlantılarDeğiştir

Bir iç bağlantı eklemek için, bağlantı vermek istediğiniz sayfayı çift köşeli parantez içine alın. Sayfayı kaydettiğinizde sayfaya giden bir bağlantı göreceksiniz. Bağlantı verdiğiniz sayfa mevcutsa mavi, değilse kırmızı renkte görüntülenir. Kendi kendine bağlantı veren sayalarda bağlantı görüntülenmez, ama bağlantı metni kalın yazıyla gösterilir. (Eğer gerçekten bulunduğunuz sayfaya bağlantı vermek istiyorsanız yer işareti kullanın (yukarıya bakın) gibi veya her zaman sayfanın en üstünü gösteren [[#top|mevcut sayfa]] bağlantısı gibi.)

Yöneticiler taraından aksi belirtilmediği sürece, hedef sayfanın ilk harfi otomatik olarak büyük harfe ve boşluk karakterleri alt çizgilere dönüştürülür (bağlantıyı alt çizgi koyarak yazmak aynı etkiyi gösterecektir; ama önerilmemektedir çünkü sayfadaki bağlantı alt çizgilerle birlikte gösterilecektir.

Açıklama Yazdığınız Yazdığınızın etkisi
İç bağlantı
[[Main Page/tr]]
Main Page/tr
Pipetli bağlantı
[[Main Page/tr|Ana Sayfa]]
Ana Sayfa
Kısa yoldan pipetli-tarzda bağlantı
[[Uluslarasılaştırma]]dan
Uluslarasılaştırmadan
Yönlendirme
#REDIRECT [[Main Page/tr]]
Main Page
Yer işaretine iç bağlantı
[[#Ayrıca bakınız]]
#Ayrıca bakınız
Başka bir sayfadaki yer işaretine bağlantı
[[Help:Images/tr#Ayrıca bakınız]]
Help:Images/tr#Ayrıca bakınız
Mevcut sayfanın tartışma sayfasına iç bağlantı
[[{{TALKPAGENAME}}|Tartışma]]
Tartışma
Mevcut sayfanın düzenleme sayfasına iç bağlantı
[{{fullurl:{{PAGENAME}}|action=edit}} Değiştir]
Değiştir
Alt sayfalara bağlantı
[[/örnek]]
/örnek
Eğik çizgi olmayan bağlantı
[[/örnek/]]
örnek
Kategorilere iç bağlantı
[[:Kategori:Help]]
Kategori:Help
Resimlerin doğrudan sayfada görünmesi için veya başka türdeki dosyaların açıklama sayfaları için iç bağlantı
[[:Dosya:Example.pdf]]
Dosya:Communication_Theory.pdf
Resimlere veya başka türdeki dosyalara doğrudan iç bağlantı
[[media:example.jpg]]

[[media:example.pdf]]
media:example.jpg

media:example.pdf

Sayfayı görütülenen kullanıcının kullanıcı sayfasına iç bağlantı
[[Özel:Sayfam]]
Özel:Sayfam


Dış bağlantılarDeğiştir

Açıklama Yazdığınız Yazdığınızın etkisi
Dış bağlantı http://mediawiki.org http://mediawiki.org
Farklı bir etiketle dış bağlantı [http://mediawiki.org MediaWiki] MediaWiki
Numaralndırılmış dış bağlantı [http://mediawiki.org] [1]
Dosya türüne göre eklenmiş simgelerle birlikte dış bağlantı [http://en.wikipedia.org/wiki/.avi video] [http://en.wikipedia.org/wiki/.ogg ses] [http://en.wikipedia.org/wiki/.pdf belge]

Şu an için desteklenen dosya uzantıları: ogm, avi, mpeg, mpg (video); ogg, mid, midi, mp3, wav, wma (ses); ve pdf (belge)

video
ses
belge

Aynı sunucuya üzerindeki bir sayfaya dış bağlantı http://{{SERVERNAME}}/sayfaadı http://www.akupedia.org/sayfaadı
Sayfa adını kullanarak oluşturulan başka bir sunucuya dış bağlantı http://google.com/search?q={{PAGENAMEE}} http://google.com/search?q=%C4%B0%C3%A7indekiler
Mailto bağlantıları (eposta göndermek için) [mailto:bilgi@ornek.org eposta gönderin] email me
Konusu ve içeriği önceden tanımlanmış mailto bağlantıları [mailto:bilgi@ornek.org?Subject=URL%20ile%20Belirtilmi%C5%9F%20Konu}}&body=Body%20Bilgi] [2]

Otomatik bağlantıları önlemekDeğiştir

Varsayılan olarak, bir URL yazdığınızda otomatik olarak bir dış bağlantıya dönüştürülür.

Bunu engellemek için, URL'yi <nowiki> etiketleri arasına koyun:

<nowiki>http://mediawiki.org</nowiki>


Vikilerarası bağlantılarDeğiştir

Vikilerarası (interviki) bağlantılar, önceden kaydedilmiş bir siteye iç bağlantı tarzında bağlantı vermek kullanılan yöntemdir. Örneğin http://en.wikipedia.org sitesinde bulunan Sunflower maddesine [[wikipedia:Sunflower]] ile wikipedia:Sunflower şekilde görünecek olan bir bağlantı verebilirsiniz. Bunun nedeni, http://en.wikipedia.org/wiki/ adresinin vikiniz üzerinde wikipedia önekiyle kayıtlı olmasıdır. Eğer vikinizdeki yöneticilerden biri bu ayarı değitirirse bu bağlantı düzgün çalışmayabilir. İç bağlantılardan farklı olarak, vikilerarası bağlantılar sayfanın mevcut olup olmadığına bakmaksızın sürekli olarak mavi renkte gösterilir.

Dahili sayfa bağlantılarına benzer olarak, pipetli bağlantılar, yani alternatif bir bağlantı etiketi oluşturabilirsiniz. Örnek: [[wikipedia:Sunflower|büyük yeşil bir çiçek]].

Basitçe açıklamak gerekirse bu, uzun URLler için kısaltmadır. Normal bir dış bağlantı oluşturur gibi [http://en.wikipedia.org/wiki/Sunflower büyük yeşil bir çiçek] yazılarak çok benzer bir bağlantı yapılabilir; ancak vikilerarası bağlantılar sanki kendi vikinizdeki bir sayfaya bağlantı verir gibi basit bir bağlantı yazmanızı sağlar.


Dillerarası bağlantılarDeğiştir

Eğer vikinizin diğer dillerde sürümleri varsa, kenar çubuğunda, araç kutusunun hemen altında, “diğer dillerde” adlı kutuda "dillerarası bağlantılar"ı bulabilirsiniz.

Dillerarası bağlantılar, vikiler arası bağlantılar gibidir, farkları kenar çubuğunda gösterilmeleridir. Dillerarası bağlantı oluşturmak için, [[dil öneki:sayfa adı]] kodunu sayfada istediğiniz yere yazın. Sayfa öneki, vikiniz üzerinde tanımlanmış olan diğer diller için belirtilmiş dil kodlarıdır (genelde ISO dil kodu oluyor).

Eğer diller arası bağlantının sayfa içeriğinde görünmesini istiyorsanız, yazrken önüne iki nokta üst üste ekleyin, yani [[:en:Sunflower]] şeklinde.

Sihirli KelimelerDeğiştir

Sihirli kelimeler (Magic words), yazıldığında MediaWiki tarafından tarih, saat, site bilgileri veya sayfa adları gibi bazı işlev ve değerlerle ilişkilendirilen dizgelerdir. Bu sayfa standart sihirli kelimelerin kullanımı hakkındadır.

Genel olarak üç çeşit değişken mevcuttur:

  • Davranış değiştiriciler: Bunlar ardında ve önünde ikişer tane alt çizgi bulunduran büyük harflerle yazılmış kelimelerdir, örneğin __ÖRNEK__
  • Değişkenler: bunlar önünde ve ardında ikişer tane küme parantezi ile çevrelenmiş büyük harflerle yazılı kelimelerdir., örneğin {{ÖRNEK}}. Göründüğü gibi, görünüşleri şablonlara çok benzemektedir.
  • Ayrıştırıcı işlevler: bunlar parametre alarak çalışırlar ve ya <tt>{{deneme:...}}</tt> ya da <tt>{{#deneme:...}}</tt> şeklindedir.

Sayfalara bağımlı sihirli kelimelerin dönüş değeri, sihirli kelime şablon veya sistem arayüz sayfası aracılığıyla eklense bile kullanıldığı sayfaya göre değişir (varsayılan olarak).

Davranış değiştiricilerDeğiştir

Bir davranış değiştirici sayfanın düzeni veya davranışı kontrol eder ve sıklıkla sayfa içeriğine istenilen ekleme veya gizlemelerin yapılmasında kullanılır.

Kelime Açıklama Sürümler
Konu başlıkları tablosu
__NOTOC__ Konu başlıkları tablosunu (TOC) gizler .
__FORCETOC__ Konu başlıkları tablosunu varsayılan konumu olan birinci başlığın üstünde görünmeye zorlar.
__TOC__ Bu davranış değiştirici, konu başlıkları tablosunu kendisinin bulunduğu konuma yerleştirir (__NOTOC__'u yok sayar). Eğer birden fazla kullanılırsa, ilk kullanıldığı yer kabul edilir.
Düzenleme
__NOEDITSECTION__ Başlıkların yaınnda yazan [değiştir] bağlantılarını gizler
__NEWSECTIONLINK__ "değiştir" sekmesinin yanına, tartışma sayfası olmayan sayfalarda, yeni bir başlık eklemek için kullanılan (varsayılan olarak "+" görünümde) bir bağlantı ekler 1.7+
__NONEWSECTIONLINK__ Tartışma sayfalarında "değiştir" sekmesinin yanındaki yeni başlık ekleme sekmesini siler
Categories
__NOGALLERY__ Kategori sayfalarında, kategoride bulunan resimlerin küçük resim şeklinde değil de bağlantı şeklinde gösterilmesini sağlar. 1.7+
__HIDDENCAT__ Kullanıldığı kategoriyi, barındırdığı sayfa ve kategorilerden ve içinde bulunduğu kategoriden gizler (gizli kategorileri göstermek için bir kullanıcı tercihi mevcuttur). 1.13+
Dil dönüşümü
__NOCONTENTCONVERT__
__NOCC__
Dil varyantları bulunan vikilerde, içeriğin dilini herhangi bir şekilde dönüştürmeyi engeller; örneğin zh_cn, zh_tw, zh_sg veya zh_hk gibi varyantlar yerine içeriği sadece Çince (zh) gösterir.
__NOTITLECONVERT__
__NOTC__
Dil varyantları bulunan vikilerde, başlıkta dil dönüştürme işlemi yapılmaz (kalan içerik dönüştürülür).
Diğer
__START__ Etkisiz.
__END__ Sayfaın sonunu işaretlemek için kullanılır, böylece MediaWiki'nin takip eden boşluk karakterlerini silmesi önlenir. 1.1 - 1.8
__INDEX__ Arama motorlarının sayfayı dizinlemesini sağlar robots.txt'yi yok sayamaz). 1.14+
__NOINDEX__ Arama motorlarnın sayfayı dizinlememesini sağlar (yani sayfa arama sonuçlarında görüntülenmez).
__STATICREDIRECT__ Yönlendirme sayfalarında, bir kullanıcı bir sayfayı taşırken "Özgün sayfaya giden yönlendirmeleri otomatik güncelle" seçeneği seçtiğinde MediaWiki'nin otomatik olarak sayfayı güncellemesini önler.



DeğişkenlerDeğiştir

Değişkenler tarih, viki veya kullanıldığı sayfayla ilgili bilgi verirler. Kullanımları şablonların kullanımına benzemektedir. "[Masraflı]" olarak etiketlnmiş değişkenler sistem tarafından izlenmektedir, bu değişkenler bir sayfada sınırlı sayıda kullanılırlar.

Eğer bir şablonun adı bir değişkenle çakışıyorsa, değişken kullanılacaktır (eğer Şablon:PAGENAME şablonunu kullanmak istiyorsanız {{Şablon:PAGENAME}} yazmanız gerekecektir). Bazı durumlarda, parametreler eklemek ayrıştırıcının yazılan kodu şablon olarak algılamasını sağlar; örneğin,{{CURRENTDAYNAME|x}} Şablon:CURRENTDAYNAME şablonunu gösterir.

Tarih & saatDeğiştir

Aşağıdaki değişkenler şu anki tarih ve saati UTC zaman diliminde gösterir.

MediaWiki ve tarayıcı önbelleği nedeniyle, bu değişkenler sıklıkla mevcut saati göstermek yerine sayfanın önbelleğe alındığı zamanki saati göstermektedir.

Değişken Çıkış metni Açıklama Sürümler
Yıl
{{CURRENTYEAR}} 2024 Yıl
Ay
{{CURRENTMONTH}} 03 Ay (başında sıfır ile birlikte)
{{CURRENTMONTHNAME}} Mart Ay (yazıyla)
{{CURRENTMONTHNAMEGEN}} Mart Ay (İlgi durumunda)
{{CURRENTMONTHABBREV}} Mar Ay (kısaltma) 1.5+
Day
{{CURRENTDAY}} 28 Ayın kaçıncı günü olduğunu gösterir (başında sıfır olmadan)
{{CURRENTDAY2}} 28 Ayın kaçıncı günü olduğunu gösterir (başında sıfır ile birlikte) 1.6+
{{CURRENTDOW}} 4 Haftanın kaçıncı günü olduğunu gösterir (başında sıfır olmadan)
{{CURRENTDAYNAME}} Perşembe Haftanın hangi günü olduğunu gösterir (yazıyla)
Zaman
{{CURRENTTIME}} 18:49 Saat ve dakika (24-saatlik SS:dd düzeninde)
{{CURRENTHOUR}} 18 Sadece saati gösterir (24-saatlik başında sıfır ile birlikte)
Diğer
{{CURRENTWEEK}} 13 Hafta (sayı)
{{CURRENTTIMESTAMP}} 20240328184950 YYYYAAGGSSddss zaman pulu 1.7+

Aşağıdaki değişkenler yukarıdakilerle aynı işlevi görür; ama bu değişkenler $wgLocaltimezone'u veya sitenin sunucu yapılandırmasını kullanır.

  • {{LOCALYEAR}}
  • {{LOCALMONTH}}
  • {{LOCALMONTHNAME}}
  • {{LOCALMONTHNAMEGEN}}
  • {{LOCALMONTHABBREV}}
  • {{LOCALDAY}}
  • {{LOCALDAY2}}
  • {{LOCALDOW}}
  • {{LOCALDAYNAME}}
  • {{LOCALTIME}}
  • {{LOCALHOUR}}
  • {{LOCALWEEK}}
  • {{LOCALTIMESTAMP}}
Zaman ile ilgili daha fazlası için, Extension:ParserFunctions eklentisini kullanabilirsiniz. Bu eklentiyle #time ayrıştırıcı işlevini kullanabilirsiniz.

Teknik metaveriDeğiştir

Revizyon değişkenleri, sayfanın eski bir sürümü görüntüleniyor olsa bile mevcut sayfanın en son revizyonu ile ilgili verileri gösterir.

Değişken Çıkış metni Açıklamalar Sürümler
Site
{{SITENAME}} Akupedia Viki'nin site adını görüntüler.
{{SERVER}} http://www.akupedia.org alan URL'sı
{{SERVERNAME}} www.akupedia.org alan adı
{{DIRMARK}}
{{DIRECTIONMARK}}

Viki dilinin yazı yönüne bağlı olarak (soldan sağa vikiler için &lrm; ve sağdan sola vikiler için &rlm;</code> şeklinde) unicode ok işareti gösterir. Çok yönlü metinler için kullanışllıdır. 1.7+
{{SCRIPTPATH}} bağıl betik yolu
{{STYLEPATH}} /skins bağıl biçem (stil) yolu 1.16+
{{CURRENTVERSION}} 1.26.2 Vikinin kullandığı MediaWiki sürümünü gösterir 1.7+
{{CONTENTLANGUAGE}}
{{CONTENTLANG}}
tr
tr
Vikinin varsayılan arayüz dili 1.7+
Sayfanın en son revizyonu
{{REVISIONID}} 104 Eşsiz revizyon numarası 1.5+
{{REVISIONDAY}} 22 Değişikliğin yapıldığı günü gösterir (başında sıfır olmadan) 1.8+
{{REVISIONDAY2}} 22 Değişikliğin yapıldığı günü gösterir (başında sıfır ile birlikte) 1.8+
{{REVISIONMONTH}} 05 Değişikliğin yapıldığı ayı gösterir (başında sıfır ile birlikte) 1.8+
{{REVISIONYEAR}} 2012 Değişikliğin yapıldığı yıl 1.8+
{{REVISIONTIMESTAMP}} 20120522224119 Değişiklik zamanının zaman pulu 1.8+
{{REVISIONUSER}} Hasekom Sayfaya en son değişikliği yapmış olan kullanıcı
{{PAGESIZE:sayfa adı}} 1.169 [masraflı] Belirtilen sayfanın bayt olarak boyutunu gösterir
{{PROTECTIONLEVEL:eylem}} koruma seviyesi Verilen eylem ('move' (taşıma) veya 'edit' (değişiklik)) için kullanıldığı sayfanın koruma durumunu ('autoconfirm' veya 'sysop' gibi) gösterir. Eğer koruma yoksa hiçbir şey gösterilmez.
Sayfa içeriğine etki edenler
{{DISPLAYTITLE:başlık}} Kullanıldığı sayfanın başlığını değiştirir. Yazılan başlık varsayılan başlıkla aynı olmalıdır; yalnızca büyük-küçük harf değişiklikleri veya boşlukların alt çizgilerle değiştirilmesi gibi değişiklikler yapılabilir. $wgAllowDisplayTitle ile etkinleştirilebilir veya devre dışı bırakılabilir;1.10+ öncesinde varsayılan olarak devre dışı, daha sonradan varsayılan olarak etkin durumdadır. 1.7+
{{DEFAULTSORT:sıralama anahtarı}}
{{DEFAULTSORTKEY:sıralama anahtarı}}
{{DEFAULTCATEGORYSORT:sıralama anahtarı}}
Varsayılan kategori sıralama anahtarını belirterek sayfaları kategorize etmek için kullanılır. Örneğin eğer John Smith isimli bir sayfanın sonuna {{DEFAULTSORT:Smith, John}} yazarsanız, sayfa mensup olduuğu kategori(ler)de S harfi altında listelenecektir. 1.10+

İstatistiklerDeğiştir

Bu değişkenler tarafından gösterilen değerler genelde ayraçlar içerir (viki diline bağlı olarak virgül veya boşluk); ancak ":R" ekiyle ham sayıların gösterilmesi sağlanabilir (örneğin {{NUMBEROFPAGES}} → 242 ve {{NUMBEROFPAGES:R}} → 242). PAGESINCATEGORY gibi bazı paramtere gerektiren sihirli kelimelerde kullanılacağı zaman "|R" şeklinde kullanın (örneğin {{PAGESINCATEGORY:Help}} ve {{PAGESINCATEGORY:Help|R}}).

Değişken Çıkış Açıklama Sürümler
Entire wiki
{{NUMBEROFPAGES}} 242 Viki sayfalarının sayısı. 1.7+
{{NUMBEROFARTICLES}} 40 İçerik ad boşlukları olarak belirtilmiş ad boşluklarında bulunan sayfaların sayısı.
{{NUMBEROFFILES}} 23 Yüklü dosyaların sayısı. 1.5+
{{NUMBEROFEDITS}} 4.071 Sayfa değişikliklerinin sayısı. 1.10+
{{NUMBEROFVIEWS}} Şablon:NUMBEROFVIEWS Bellek temizleme kullanan vikilerde kullanışsızdır. Sayfa görüntülenme sayısını gösterir. 1.14+
{{NUMBEROFUSERS}} 26 Kayıtlı kullanıcı sayısı. 1.7+
{{NUMBEROFADMINS}} 3 Sistem yöneticisi grubundaki kullanıcılar. 1.7+
{{NUMBEROFACTIVEUSERS}} 0 Özel:İstatistikler sayfasına kullanılan kriterlere göre aktif kullanıcı sayısı. 1.15+
{{PAGESINCATEGORY:kategori adı}}
{{PAGESINCAT:Help}}
13
13
[masraflı] Belirtilen kategorideki sayfa sayısı ("Help" kelimesini ilgili kategori adıyla değiştirin). 1.13+
{{NUMBERINGROUP:grup adı}}
{{NUMINGROUP:grup adı}}
3
3
({{NUMBERINGROUP:bureaucrat}} kullanıldı)
Belirli gruptaki kullanıcı sayısı. 1.14+
{{PAGESINNS:dizin}}
{{PAGESINNAMESPACE:dizin}}
etkin değil Belirtilen ad boşluğundaki sayfa sayısı (dizin kelimesini ilgili ad boşluğu dizin numarasıyla değiştirin). Örneğin, {{PAGESINNAMESPACE:14}} yazıldığında kategori sayfalarının sayısı gösterilecektir. {{PAGESINNS:0}}, {{NUMBEROFARTICLES}}'dan farklıdır. Birincisi yönlendirmeler ve anlam ayrım sayfalarını da içerir. Varsayılan olarak devre dışıdır, etkinleştirmek için $wgAllowSlowParserFunctions özelliğini kullanın. 1.7+

Sayfa adıDeğiştir

Değişken Çıkış metni Açıklamalar Sürümler
{{FULLPAGENAME}} Yardım:İçindekiler Ad boşluğuyla birlikte sayfa adı. 1.6+
{{PAGENAME}} İçindekiler Sayfa başlığı.
{{BASEPAGENAME}} İçindekiler Kullanıldığı sayfa alt sayfaysa, o sayfanın bir üst sayfası (ad boşluğu dahil edilmeden) gösterilir (sayfa adı "Başlık/alt/deneme" ise "Başlık/alt" gösterilir). Daha karmaşık parçalamalar için ParserFunctions eklentisinden {{#titleparts: }} işlevini kullanın 1.7+
{{SUBPAGENAME}} İçindekiler Alt sayfa adı("Başlık/deneme" sayfasında "deneme" gösterilir). 1.6+
{{SUBJECTPAGENAME}}
{{ARTICLEPAGENAME}}
Yardım:İçindekiler
Yardım:İçindekiler
Kullanıldığı sayfanın içerik sayfasının adını gösterir (ad boşluğu ile birlikte). 1.7+
{{TALKPAGENAME}} Yardım tartışma:İçindekiler Kullanıldığı sayfanın (ad boşluğu ile birlikte) tartışma sayfasının adını gösterir. 1.7+

{{BASEPAGENAME}} ve {{SUBPAGENAME}} sihirli kelimeleri sadece alt sayfa özelliğinin etkin olduğu ad boşluklarında çalışır. Alt sayfaları etkinleştirmek için $wgNamespacesWithSubpages sayfasına bakın.

Aşağıdakiler, yukarıdaki sihirli kelimelerin MediaWiki URL bağlantılarında kullanılabilen alternatifleridir (yani boşluklar alt çizgiyle (_) değiştirilir ve bazı karakter yüzdelik gösterim ile gösterilir):

  • {{FULLPAGENAMEE}}
  • {{PAGENAMEE}}
  • {{BASEPAGENAMEE}}
  • {{SUBPAGENAMEE}}
  • {{SUBJECTPAGENAMEE}}
  • {{ARTICLEPAGENAMEE}}
  • {{TALKPAGENAMEE}}

1.15+ itibariyle bu sihirli kelimeler kullanıldığı sayfa dışında başka sayfalar için de çalışabilmesi için parametre kabul etmektedirler

  • {{PAGENAME:Template:Main Page}}Main Page

Ad boşluklarıDeğiştir

Değişken Çıkış metni Açıklama Sürümler
{{NAMESPACE}} Yardım Sayfanın bulunduğu ad boşluğunun adı
{{SUBJECTSPACE}}
{{ARTICLESPACE}}
Yardım
Yardım
Sayfanın içerik sayfasının bulunduğu ad boşluğu 1.7+
{{TALKSPACE}} Yardım tartışma Sayfanın tartışma sayfasının bulunduğu ad boşluğu 1.7+

Aşağıdakiler, yukarıdaki sihirli kelimelerin MediaWiki URL bağlantılarında kullanılabilen alternatifleridir (yani boşluklar alt çizgiyle (_) değiştirilir ve bazı karakter yüzdelik gösterim ile gösterilir):

  • {{NAMESPACEE}}
  • {{SUBJECTSPACEE}}
  • {{TALKSPACEE}}

1.15+ itibariyle bu sihirli kelimeler kullanıldığı sayfa dışında başka sayfalar için de çalışabilmesi için bir sayfa adı parametre kabul etmektedirler:

  • {{NAMESPACE:Template:Main Page}}Şablon
  • {{SUBJECTSPACE:Template:Main Page}}Şablon
  • {{TALKSPACE:Template:Main Page}}Şablon tartışma


Ayrıştırıcı işlevlerDeğiştir

Ayrıştırıcı işlevler değişkenlere oldukça benzerdir; ancak bir veya daha fazla parametre almaktadırlar (teknik olarak parametre alan herhangi bir sihirli kelime ayrıştırıcı işlevdir) ve bazen şablonlardan ayırmak için adının önüne kare işareti (#) gelmektedir.

Bu sayfa yalnızca MediaWiki yazılımıyla birlikte gelen ayrıştırıcı işlevleri açıklamaktadır. ParserFunctions eklentisiyle başka ayrıştırıcı işlevler de eklenebilir. Onlar için lütfen Help:Extension:ParserFunctions/tr sayfasına bakın.

URL verileriDeğiştir

Ayrıştırıcı işlev Girilen → Gösterilen Açıklama Sürümler
{{localurl:sayfa adı}}
{{localurl:sayfa adı|sorgu dizgesi}}
{{localurl:MediaWiki}} → /index.php/MediaWiki
{{localurl:MediaWiki|printable=yes}} → /index.php?title=MediaWiki&printable=yes
Başlığın bağıl yolu.
{{fullurl:sayfa adı}}
{{fullurl:sayfa adı|sorgu_dizgesi}}
{{fullurl:interwiki:uzak sayfa adı|sorgu_dizgesi}}
{{fullurl:Category:Top level/tr}} → http://www.akupedia.org/index.php/Kategori:Top_level/tr

{{fullurl:Category:Top level/tr|action=edit}} → http://www.akupedia.org/index.php?title=Kategori:Top_level/tr&action=edit

Sayfa adının tam yolu. Dillerarası önekleri de çözümleyecektir. 1.5+
{{filepath:dosya adı}}
{{filepath:dosya adı|nowiki}}
{{filepath:Wiki.png}} →
{{filepath:Wiki.png|nowiki}} →
Bir medya dosyasının tam yolu. 1.12+
{{urlencode:string}} {{urlencode:x y z á é}} → x+y+z+%C3%A1+%C3%A9 URLlerde kullanım için kodlanmış metin. 1.7+
{{anchorencode:string}} {{anchorencode:x y z á é}} → x_y_z_.C3.A1_.C3.A9 URL bölüm yer işaretleri için (URL'deki '#' simgesinden soraki bölüm) kodlanmış metin. 1.8+

Ad boşluklarıDeğiştir

{{ns:}}, girilen dizindeki ad boşluğunun yerelleştirilmiş adını gösterir. {{nse:}} ise MediaWiki URL'leri için kodlanmış adı gösterir. Kodlanmış ad oluşturulurken, dış bağlantılarda kullanılabilmesi için boşluklar alt çizgilerle değiştirilir.

İçerik ad boşlukları Tartışma ad boşlukları
Kullanım Çıkış metni Kullanım Çıkış metni
{{ns:-2}} veya {{ns:Media}} Ortam
{{ns:-1}} veya {{ns:Special}} Özel
{{ns:0}} veya {{ns:}} {{ns:1}} veya {{ns:Talk}} Tartışma
{{ns:2}} veya {{ns:User}} Kullanıcı {{ns:3}} veya {{ns:User talk}} Kullanıcı mesaj
{{ns:4}} veya {{ns:Project}} Akupedia {{ns:5}} veya {{ns:Project talk}} Akupedia tartışma
{{ns:6}} veya {{ns:File}} veya {{ns:Image}} Dosya {{ns:7}} veya {{ns:File talk}} veya {{ns:Image talk}} Dosya tartışma
{{ns:8}} veya {{ns:MediaWiki}} MediaWiki {{ns:9}} veya {{ns:MediaWiki talk}} MediaWiki tartışma
{{ns:10}} veya {{ns:Template}} Şablon {{ns:11}} veya {{ns:Template talk}} Şablon tartışma
{{ns:12}} veya {{ns:Help}} Yardım {{ns:13}} veya {{ns:Help talk}} Yardım tartışma
{{ns:14}} veya {{ns:Category}} Kategori {{ns:15}} veya {{ns:Category talk}} Kategori tartışma


DüzenlemeDeğiştir

Kullanım Girilen → Gösterilen Açıklama Sürüm
{{lc:dizge}} {{lc:VERİ MERKEZİ}} → veri merkezi Girileni küçük harfe dönüştürür. 1.5+
{{lcfirst:dizge}} {{lcfirst:DATA CENTER}} → dATA CENTER Girilenini ilk harfini küçük harfe dönüştürür. 1.5+
{{uc:dizge}} {{uc:metin dönüşümü}} → METIN DÖNÜŞÜMÜ Girileni büyük harfe dönüştürür. 1.5+
{{ucfirst:dizge}} {{ucfirst:metin dönüşümü}} → Metin dönüşümü Girilenini ilk harfini büyük harfe dönüştürür. 1.5+
{{formatnum:biçimlenmemiş sayı}}
{{formatnum:biçimlenmiş sayı|R}}
{{formatnum:987654321.654321}}
→ 987.654.321,654321
{{formatnum:987,654,321.654321|R}}
→ 987.654.321654321
Girilen sayıyı onluk gruplara ayırır, ve vikinin varsayılan diline bağlı olarak yerel hane kodunu ekler. |R paramtresi, matematiksel ifadelerde kullanılması için sayıya uygulanmış biçimlendirmeleri kaldırmak için kullanılır. 1.7+
1.13+

{{#dateformat:tarih}} {{#formatdate:tarih}} {{#dateformat:tarih|biçim}} {{#formatdate:tarih|biçim}}

{{#dateformat:25 deC 2009|ymd}}
→ 25 deC 2009 (tercihiniz), 2009 DeC 25 (varsayılan)
{{#formatdate:dec 25,2009|dmy}}
→ dec 25,2009 (terchiniz), 25 Dec 2009 (varsayılan)
{{#dateformat:2009-12-25|mdy}}
Aralık 25, 2009 (tercihiniz), December 25, 2009 (varsayılan)
{{#formatdate:2009 dec 25|ISO 8601}}
→ 2009 dec 25 (tercihiniz), 2009-12-25 (varsayılan)
{{#dateformat:25 decEmber|mdy}}
→ 25 decEmber (tercihiniz), DecEmber 25 (varsayılan)

Yukarıdaki örnekte, "tercihiniz" yazan bölüm bulunduğunuz vikide belirlemiş olduğunuz tarih tercihlerinize göredir.

"Tarih düzeni" tercihine bağlı olarak düzenlenmek istenen tarihi düzenler ve düzenlenmiş tarih şeklinde etiketleyerek metaveri ekler. Oturum açmamış kullanıcılar veya özel bir tarih düzeni belirlememiş kullanıcılar için görüntülenecek varsayılan bir düzen belirlenebilir: mdy<tt>, <tt>dmy, ymd, ISO 8601 gibi (hepsi büyük küçük harfe duyarlıdır). Eğer sadece ay ve gün verilmişse, yalnızca mdy ve dmy düzenleri kullanılabilir. Eğer bir düzen belirtilmemişse veya belirtilen düzen geçersizse, girilen tarihin düzeni varsayılan olarak algılanır. Eğer girilen tarih geçerli bir tarih olarak algılanmamışsa (özellikle, eğer tarihin iç içe kullanımından veya benzer bir şablondan gelen herhangi bir metaveri bilgisi varsa, (ek bir) metaveri oluşturulmaz.
ISO 8601 standardının, tarihlerin Gregoryan takvimiyle belirlenmesini gerektirmesine rağmen, bu işlevde bulunan ISO parametresi olağan Gregoryan aralığının dışında kalan tarihleri de (yani 1583 yılından önceki tarihleri) kabul etmektedir. Ayrıca, bu sihirli kelime (ISO 8601 ile kullanılan) negatif yıllar arasında ve (yazımda kullanılan) MÖ. yıllar arasında düzgün şekilde dönüştürme yapamamaktadır.
1.15+