Yardım:İçindekiler

Akupedia sitesinden
Hasekom (Mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 21:55, 22 Mayıs 2012 tarihli sürüm $7

Şuraya atla: kullan, ara

Bağlantılar

İç bağlantılar

Bir iç bağlantı eklemek için, bağlantı vermek istediğiniz sayfayı çift köşeli parantez içine alın. Sayfayı kaydettiğinizde sayfaya giden bir bağlantı göreceksiniz. Bağlantı verdiğiniz sayfa mevcutsa mavi, değilse kırmızı renkte görüntülenir. Kendi kendine bağlantı veren sayalarda bağlantı görüntülenmez, ama bağlantı metni kalın yazıyla gösterilir. (Eğer gerçekten bulunduğunuz sayfaya bağlantı vermek istiyorsanız yer işareti kullanın (yukarıya bakın) gibi veya her zaman sayfanın en üstünü gösteren [[#top|mevcut sayfa]] bağlantısı gibi.)

Yöneticiler taraından aksi belirtilmediği sürece, hedef sayfanın ilk harfi otomatik olarak büyük harfe ve boşluk karakterleri alt çizgilere dönüştürülür (bağlantıyı alt çizgi koyarak yazmak aynı etkiyi gösterecektir; ama önerilmemektedir çünkü sayfadaki bağlantı alt çizgilerle birlikte gösterilecektir.

Açıklama Yazdığınız Yazdığınızın etkisi
İç bağlantı
[[Main Page/tr]]
Main Page/tr
Pipetli bağlantı
[[Main Page/tr|Ana Sayfa]]
Ana Sayfa
Kısa yoldan pipetli-tarzda bağlantı
[[Uluslarasılaştırma]]dan
Uluslarasılaştırmadan
Yönlendirme
#REDIRECT [[Main Page/tr]]
Main Page
Yer işaretine iç bağlantı
[[#Ayrıca bakınız]]
#Ayrıca bakınız
Başka bir sayfadaki yer işaretine bağlantı
[[Help:Images/tr#Ayrıca bakınız]]
Help:Images/tr#Ayrıca bakınız
Mevcut sayfanın tartışma sayfasına iç bağlantı
[[{{TALKPAGENAME}}|Tartışma]]
Tartışma
Mevcut sayfanın düzenleme sayfasına iç bağlantı
[{{fullurl:{{PAGENAME}}|action=edit}} Değiştir]
Değiştir
Alt sayfalara bağlantı
[[/örnek]]
/örnek
Eğik çizgi olmayan bağlantı
[[/örnek/]]
örnek
Kategorilere iç bağlantı
[[:Kategori:Help]]
Kategori:Help
Resimlerin doğrudan sayfada görünmesi için veya başka türdeki dosyaların açıklama sayfaları için iç bağlantı
[[:Dosya:Example.pdf]]
Dosya:Communication_Theory.pdf
Resimlere veya başka türdeki dosyalara doğrudan iç bağlantı
[[media:example.jpg]]

[[media:example.pdf]]
media:example.jpg

media:example.pdf

Sayfayı görütülenen kullanıcının kullanıcı sayfasına iç bağlantı
[[Özel:Sayfam]]
Özel:Sayfam


Dış bağlantılar

Açıklama Yazdığınız Yazdığınızın etkisi
Dış bağlantı http://mediawiki.org http://mediawiki.org
Farklı bir etiketle dış bağlantı [http://mediawiki.org MediaWiki] MediaWiki
Numaralndırılmış dış bağlantı [http://mediawiki.org] [1]
Dosya türüne göre eklenmiş simgelerle birlikte dış bağlantı [http://en.wikipedia.org/wiki/.avi video] [http://en.wikipedia.org/wiki/.ogg ses] [http://en.wikipedia.org/wiki/.pdf belge]

Şu an için desteklenen dosya uzantıları: ogm, avi, mpeg, mpg (video); ogg, mid, midi, mp3, wav, wma (ses); ve pdf (belge)

video
ses
belge

Aynı sunucuya üzerindeki bir sayfaya dış bağlantı http://{{SERVERNAME}}/sayfaadı http://akupedia.org/sayfaadı
Sayfa adını kullanarak oluşturulan başka bir sunucuya dış bağlantı http://google.com/search?q={{PAGENAMEE}} http://google.com/search?q=%C4%B0%C3%A7indekiler
Mailto bağlantıları (eposta göndermek için) [mailto:bilgi@ornek.org eposta gönderin] email me
Konusu ve içeriği önceden tanımlanmış mailto bağlantıları [mailto:bilgi@ornek.org?Subject=URL%20ile%20Belirtilmi%C5%9F%20Konu}}&body=Body%20Bilgi] [2]

Otomatik bağlantıları önlemek

Varsayılan olarak, bir URL yazdığınızda otomatik olarak bir dış bağlantıya dönüştürülür.

Bunu engellemek için, URL'yi <nowiki> etiketleri arasına koyun:

<nowiki>http://mediawiki.org</nowiki>


Vikilerarası bağlantılar

Vikilerarası (interviki) bağlantılar, önceden kaydedilmiş bir siteye iç bağlantı tarzında bağlantı vermek kullanılan yöntemdir. Örneğin http://en.wikipedia.org sitesinde bulunan Sunflower maddesine [[wikipedia:Sunflower]] ile wikipedia:Sunflower şekilde görünecek olan bir bağlantı verebilirsiniz. Bunun nedeni, http://en.wikipedia.org/wiki/ adresinin vikiniz üzerinde wikipedia önekiyle kayıtlı olmasıdır. Eğer vikinizdeki yöneticilerden biri bu ayarı değitirirse bu bağlantı düzgün çalışmayabilir. İç bağlantılardan farklı olarak, vikilerarası bağlantılar sayfanın mevcut olup olmadığına bakmaksızın sürekli olarak mavi renkte gösterilir.

Dahili sayfa bağlantılarına benzer olarak, pipetli bağlantılar, yani alternatif bir bağlantı etiketi oluşturabilirsiniz. Örnek: [[wikipedia:Sunflower|büyük yeşil bir çiçek]].

Basitçe açıklamak gerekirse bu, uzun URLler için kısaltmadır. Normal bir dış bağlantı oluşturur gibi [http://en.wikipedia.org/wiki/Sunflower büyük yeşil bir çiçek] yazılarak çok benzer bir bağlantı yapılabilir; ancak vikilerarası bağlantılar sanki kendi vikinizdeki bir sayfaya bağlantı verir gibi basit bir bağlantı yazmanızı sağlar.

Kendi sitenizdeki Şablon:Mediawiki düzenlemek için Şablon:Mediawiki.

Dillerarası bağlantılar

Eğer vikinizin diğer dillerde sürümleri varsa, kenar çubuğunda, araç kutusunun hemen altında, “diğer dillerde” adlı kutuda "dillerarası bağlantılar"ı bulabilirsiniz.

Dillerarası bağlantılar, vikiler arası bağlantılar gibidir, farkları kenar çubuğunda gösterilmeleridir. Dillerarası bağlantı oluşturmak için, [[dil öneki:sayfa adı]] kodunu sayfada istediğiniz yere yazın. Sayfa öneki, vikiniz üzerinde tanımlanmış olan diğer diller için belirtilmiş dil kodlarıdır (genelde ISO dil kodu oluyor).

Eğer diller arası bağlantının sayfa içeriğinde görünmesini istiyorsanız, yazrken önüne iki nokta üst üste ekleyin, yani [[:en:Sunflower]] şeklinde.

Sihirli Kelimeler

Sihirli kelimeler (Magic words), yazıldığında MediaWiki tarafından tarih, saat, site bilgileri veya sayfa adları gibi bazı işlev ve değerlerle ilişkilendirilen dizgelerdir. Bu sayfa standart sihirli kelimelerin kullanımı hakkındadır. Teknik bilgi edinmek istiyorsanız Şablon:Mediawiki sayfasına bakmanız önerilir.

Genel olarak üç çeşit değişken mevcuttur:

  • Davranış değiştiriciler: Bunlar ardında ve önünde ikişer tane alt çizgi bulunduran büyük harflerle yazılmış kelimelerdir, örneğin __ÖRNEK__
  • Değişkenler: bunlar önünde ve ardında ikişer tane küme parantezi ile çevrelenmiş büyük harflerle yazılı kelimelerdir., örneğin {{ÖRNEK}}. Göründüğü gibi, görünüşleri şablonlara çok benzemektedir.
  • Ayrıştırıcı işlevler: bunlar parametre alarak çalışırlar ve ya <tt>{{deneme:...}}</tt> ya da <tt>{{#deneme:...}}</tt> şeklindedir. Ayrıca Şablon:Mediawiki sayfasına bakınız.

Sayfalara bağımlı sihirli kelimelerin dönüş değeri, sihirli kelime şablon veya sistem arayüz sayfası aracılığıyla eklense bile kullanıldığı sayfaya göre değişir (varsayılan olarak).