Musküler distrofi

Akupedia sitesinden
Bu revizyon, sayfanın hem onaylanmış hem de en son revizyonudur.
Şuraya atla: kullan, ara

Musküler distrofi[değiştir]

Musküler distrofi veya kas hastalıkları bir grup nörolojik rahatsızlığı oluşturur. Bir bütün olarak, kasların bilinmeyen nedenlerden ötürü meydana gelen, bir grup primer dejeneratif hastalıkları olarak da tarif edilebilir. Klinik olarak, progresif musküler zayıflık ve atrofi tarafından karakterize olur. Çoğunlukla heredofamilyal insidans, erken başlangıç ve solunum komplikasyonundan meydana gelen ölümler hastalığın olağan süreçlerini içerir.

Klinik özellikler[değiştir]

Çeşitli klinik türlerdeki farklılıkları tarif etmek yerine, musküler distrofinin tüm türlerinde yaygın olanak klinik özellikleri sıralamak daha doğru olur. Başlangıç genellikle sinsidir. Zayıflık simetriktir, kol ve bacakların proksimal kasları, omuz kemeri ve pelvis kemeri üzerinde daha belirgindir. Pelvik kasların zayıflığı ile birlikte hasta yavaş ve yalpalayan bir yürüyüş sergiler. Kamburluk, paraspinöz ve abdominal kasların tutulumunu yansıtan bir belirtidir. Hasta sakardır ve düşmeye eğilimlidir. Oturduğu bir yerden kalkarken, hasta kalçasını ittirmek suretiyle kalkabilir. Miyopatik yüz, düşen göz kapakları ve ıslık çalma esnasında sıkıca kapanamayan dudaklar tarafından karakterize olur. Sıkça rastlanan diğer bir özellik ise, baldır ikiz kasları, delta kasları, infraspinatus ve üç başlı kas gibi kasların hipertrofisidir. Zayıflık ve kol ve bacakların distal kas atrofisi daha sonraki aşamalarda gözlemlenir. Bulber tutulumu nadirdir. Göz yuvarlığı kasları çok seyrek etkilenir. Kas atrofisi ve fibrotik transformasyondan kaynaklanan kontraktürler baldır ikiz kaslarında, diz arkasındaki kirişlerde ve pazıda yaygındır.

Belirgin skolyozu içeren deformasyonlar hastalığın ilerleyen safhalarında meydana gelebilir. Derin refleksler azalır ve daha sonra kaybolur, fakat yüzeyal refleksler normal seyreder. Plantar refleksler fleksördür. Hiçbir şekli için spesifik bir tedavi yoktur.

Akupunktur tedavisi[değiştir]

Çin geleneksel tıbbına göre, musküler atrofi bazı patolojik proçesler sonucu meydana gelen “flasidite sendromuna” aittir. Bunlar dalak, kalp ve kan yetmezliği ve kaslara, kemiklere ve tendonlara zarar verebilecek böbrek ve karaciğer yetmeliğidir. Akupunktur Noktalarının Belirlenmesi Geleneksel Çin tıbbına göre, dalak kasları, karaciğer tendonları, böbrek kemikleri ve kalp de kan dolaşımını kontrol eder. Akciğer yaşamsal enerji olarak görülür ve aktivitelerden sorumludur. Karaciğer ve safra kesesi, böbrek ve mesane, dalak ve mide, akciğer ve kalın bağırsak, kalp ve ince bağırsak ikili ilişki içindedirler.

Vücut Akupunkturu

Omuz Kemeri ve Üst Ekstremite Zayıflığı İçin

Jianzhen (İB–9), Binao (KB–14), Jianjing (G–21), Quchi (KB–11),

Jianyu (KB–15), Shousanli (KB–10), Hegu (KB–4), Shenmen (H–7),

Pelvis Kemeri ve Alt Ekstremite Zayıflığı İçin

Huantiao (G–30), Shenshu (Me–23), Xuehai (Da–10), Chengfu (Me–36), Sanyinjiao (Da–6),

Weizhong (Me–40), Chengshan (Me–57), Yinmen (Me–57), Weiyang (Me–39), Yanglingquan (G–34),

Yüz Zayıflığı İçin

Yangbai (G–14), Sibai (Mi–2), Dicang (Mi–4), Quanliao (İB–18), Touwei (Mi–8), Jiache (Mi–6), Xiaguan (Mi–7), Yingxiang (KB–20),

Her seferinde bir veya iki grup akupunktur noktası seçilir.

Akupunktur Manüpülasyonu[değiştir]

Genel olarak, iğneler düşük voltaj kullanılarak elektrik uyarıcı ile uyarılan akupunktur noktalarına takılır. Günde bir kez 20 – 30 dakika akım uygulanır. İki grup akupunktur noktası alternatifli olarak kullanılır. İki kür arasında 2-3 gün ara verilir. Musküler distrofide kaslarda hasar meydana gelir. Kol ve bacakların, pelvis kemerin ve omuz kemerinin proksimal kaslarında atrofi görülür ve bir süre sonra distal kaslarda etkilenir. Hastalık ilerlerken kontraktürler meydana gelir. Belirli bir eklemin etrafındaki bazı kaslar zarar gördüğünde, eklem üzerindeki normal denge bozulur ve hasta kendine yeni bir denge edinir ve bu yüzden postüral alternasyon görülür, deformite gibi. Deformitelerin önlenebilmesi ve tedavi için fizyoterapi gereklidir. Aktif egzersizler kasın uyumunu ve kasılma gücünü artırır ve böylece işlevsiz kas liflerini kompanse eder. Bu nedenle aktif egzerizler musküler distrofinin erken evrelerinde çok faydalıdır. Eğer kaslar ağır hasar gördüyse, kasları kapsayan aktif egzersizleri yerine getirmek mümkün değildir. Bu gibi durumlarda elektro akupunktur, kontraktürlerin ve deformite formasyonun gelişimini engellemek adına en iyi alternatif olacaktır. Kasılma gücünü artırır ve zarar gören işlevsiz kas liflerini kompanse eder.