Narkolepsi

Akupedia sitesinden
Bu revizyon, sayfanın hem onaylanmış hem de en son revizyonudur.
Şuraya atla: kullan, ara

Narkolepsi[değiştir]

Narkolepsi sebebi bilinmeyen karakteristik klinik bir sendromdur. Narkolepsi hipersomnolans ve kataleksi atakları, her ikisi ya da sadece biri, tarafından karakterize olur. Hastalığın başlangıcı genellikle yaşamın ikinci 10 yılı süresincedir. Ataklar arasında hasta normaldir. Narkolepsi kadınlardan çok erkekleri etkiler.

Klinik özellikler[değiştir]

Narkolepsiyi karakterize eden gündüz anormal uyku atakları aniden ve habersiz meydana gelir. Hastaların ataklara ve uykuya karşı koyamadıkları ve olmadık zamanlarda ve yerlede uykuya daldıkları yönünde şikayetleri vardır. Uyku atakları genellikle çok kısa sürer, baş hafifçe öne eğilir ya da birkaç dakikadır, fakat yarım saat veya daha fazla sürebilir. Bir günde 3-4 veya daha fazla atak meydana gelir. Kataleksi kasların fonksiyonunu yitirmesi ve kas tonusu sonucu meydana gelen ani ataklar tarafından karakterize olur. Burada bilinç kaybı söz konusu değildir ve ayrıca hastanın yere yığılmasına sebep olacak kadar uzun değildir, sadece saniyeler ve dakikalar sürer. Epizotlar heyecan, kızgınlık, şaşkınlık ve üzüntü gibi duygusal reaksiyonlar tarafından ortaya çıkar. Diğer karakteristik semptomlar hipnogojik halüsinasyonlar, uyku felci ve otonom davranış ataklarıdır. Uyku felci, uyanma esnasında geçici bir konuşamama ya da hareket edememe durumudur. Uykuya dalarken ya da uyanırken meydana gelir. Hipnogojik halüsinasyonlar gündüz tam uykuya dalarken ve gece uyurken ortaya çıkar.

Akupunktur tedavisi[değiştir]

Oriküla Tedavi

Kulak Noktalarının Belirlenmesi

          Uyarıcı Nokta (lokasyon: antitragusun merkezi kısmının hemen aşağısında)
          Semfatetik 
          Endokrin 
          Subkorteks
          Beyin
          Frontal

Akupunktur Manipülasyonu[değiştir]

Küçük mung fasülye taneleri her bir kulak noktasına bastırılır ve sabitleştirmek için yapışkan bant kullanılır. Günde üç kez ve uyku epizotları esnasında bastırılır. Fasulyeler iki seans arasında 1-2 gün bırakacak şekilde her 3-5 günde bir değiştirilir. Bir kür tedavi 3-5 seanstan oluşur. İki kür arasında 3-5 gün ara verilir.

Vaka Geçmişi[değiştir]

Hasta Z.P.: 30 yaşında mesleği doktorluk olan erkek bir hasta. Yaklaşık dört yıldır gündüz aşırı ve kontrol edilemeyen reküran uyku epizotlarından muzdarip. Uyku genellikle normal uykuya benzerlik gösteriyordu. Konuşurken ve ilaç yazarken dahi atakları oldu. Bunlar o kadar sığdı ki hasta ne olduğunun farkındaydı fakat atak tutulmalarından kendini çıkartamadı. Gün içinde sadece birkaç dakika süren çok sayıda atak meydana geldi. Uyanırken veya uykuya dalarken herhangi bir felç veya uykuya dalarken herhangi bir halisünasyon yaşamadı. Başının öne düştüğü ve kalemin aniden elinden düştüğü anlar oldu. Gündüz uykusu ilaç tedavisi ile kontrol edilemedi. Hastanın ataklar arasındaki genel ve nörolojik muayenesi normaldi. EEG uyku epizotu esnasında uyku düzeninin normal olduğunu orta koydu. Bu bir narkolepsi – katapleksi sendromuydu.

Tedavi ve Daha Fazla Kür[değiştir]

Hasta aşağıda belirtildiği gibi tedavi edildi. Uyarıcı nokta, Endokrin, Beyin ve Frontal noktası üzerinde bir takım fasulye presyonları uygulandı. Hasta fasulye tanelerine günde bir kez ve buna ek olarak çalışırken noktalardan birine 30-60 dakika basınç uyguladı. Tedaviyi takip eden dört hafta boyunca, hasta çalışma esnasında herhangi bir epizot yaşamadı.

Takip[değiştir]

Hastanın semptomları fasulye presyonlarından sonra ilerleme gösterdi, fakat fasulye presyonu kullanımına ara verildiğinde rahatsızlık nüksetti. Fakat hasta sonuçtan memnundu, çünkü tedaviden sonra günlük iş performansı normale döndü.