Değişiklikler

Baş Ağrısı

2.995 bayt eklendi, 08:00, 28 Mart 2013
değişiklik özeti yok
Kronik baş ağrısı için akupunktur tedavisinin en etkili süreci günde bir veya iki günde bir olmak üzere 1-3 kürdür. Bir kür 10 seanstan oluşur. Eğer hasta tedaviye olumlu yanıt vermezse, tedaviye 3-5 gün ara verilebilir ve bir sonraki seanslar için farklı akupunktur noktaları seçilir, veya elektro-akupunktur herhangi başka bir tedaviden daha iyi olabilir. Kulak noktaları, alın, art kafa ve altçene her defasında üç gün sonra değiştirilen kalıcı iğneler kullanılarak iki taraflı bir şekilde iğnelenir.
Hastaların çoğu ilk 10 seansa yanıt verir.
 
==Gerilim Tipi Baş Ağrısı==
 
Daha önce kullanılan terimler stres kaynaklı baş ağrısı, kas sıkışması sonucu meydana gelen baş ağrısı, psikojenik baş ağrısı, normal baş ağrısı, idiopatik baş ağrısı ve esansiyel baş ağrısı şeklindeydi.
 
Baş ağrılarının çoğunluğu gerilim, endişe ve depresyon kaynaklıdır. Bunlar en yaygınlarıdır ve büyük olasılıkla popülasyonun çoğu belirli dönemlerde gerilim tipi baş ağrısı çekmiştir. Gerilim tipi baş ağrısının teşhisi, fizik muayenesi yeterli bulgular ortaya koyamadığında ve eğer hastanın şikâyetleri arasında baş ağrısı varsa yapılmalıdır. Bu baş ağrıları devamlı olabilir ve genellikle günün sonuna doğru ortaya çıkar ve hasta haftalar ve aylarca sürecekmiş gibi görünen ağrılardan şikâyet eder. Nadiren şiddetlidir ve uykuyu böler fakat ağrı kesiciler genellikle etkili değildir. Gerilim tipi baş ağrısının tam mekanizması bilinmemektedir. Gerilim tipi baş ağrısının sebeplerinden biri, zihinsel veya fiziksel kaynaklı olup başın ve boynun iskelet kaslarının istem dışı aralıksız devam eden kasılmasıdır. Bu tür gerilim tipi baş ağrıları genellikle baskılayıcı ve sıkan karakterdedir, orta ve hafif şiddette, iki taraflı ve ağrısı fiziksel aktivite ile artmayan ve genellikle başın etrafında bir sargı veya verteksde bir basınç hissi olarak ortaya çıkan türdendir. Gerilim tipi baş ağrısı, hastalar tarafından genellikle “mengene gibi” , “ezici” , “katlanılmaz” , ve “kafatasına doğru bir tırnak hareket ettiriliyormuş gibi veya başın üst kısmında baskı yapan bir makine hissi” gibi kavramlarla tanımlanır. Eğer ağrı boyunda meydana gelirse, omuzlara doğru yayılabilir.
 
===Vaka Geçmişi===
 
W.H iki yıldır baş ağrısı çeken bayan bir hasta. Hasta devam eden baş ağrılarından muzdarip olduğunu söyledi. Başımın tam üstünde bir ağırlık var gibi ve genellikle etrafında da sıkı bir sargı varmış gibi ve bazen ensemde bir sertlik hissediyorum. Tüm gün devam ediyor fakat uykumu bölmüyor. Ağrı kesici ilaçlar aldım, ağrılarım geçmedi. Hastanın muayene sonuçları normaldi.
 
Bu tipik bir gerilim tipi baş ağrısıdır. Doğrudan sorgulama, hastanın rahatsızlığının komşu ile kavga etmesinin ardından başladığını ortaya çıkardı.
 
===Tedavi ve Daha Fazla Kür===
 
Akupunktur tedavisi yukarıda tasarlandığı gibi başlatıldı. İki taraflı akupunktur noktaları, Fengchi (G-20) ve Hegu (KB-4) ve tek nokta Baihui (YD-20) seçildi. Yukarıda bahsi geçen akupunktur noktaları eş zamanlı olarak iğnelendi. İğneler 30 dakika boyunca takıldığı yerde kaldı. Toplam yirmi seans uygulandı. Dördüncü seanstan sonra hiçi ağrı kalmadı. Devam eden seanslar esnasında herhangi bir ağrı durumu rapor edilmedi.
 
===Takip===
 
Takip eden 10 ay süresince hasta herhangi bir ağrı yaşamadı.
468
değişiklik